Q taken away

Personally, I think the rule is fine. Why? Because I'm responsible for my dog's safety and that means I should pay attention to the equipment. I don't think it should be re-run because it's not an equipment failure, if you will. I may not like all the rules, but this one, I dunno, it kinda puts the responsibility on you, the owner. We do have to take some responsibility for our dog's safety in regards to the equipment.

But you can check the equipment while you're doing a walk-thru, which is what I do. Let 's say the bars aren't set during your walk-thru yet, or you're in open or novice (where all heights run in the same class, so the jump heights are changed in the middle of runs) or a bar is knocked by the dog before your run and the ring crew puts it back at the wrong height, how are you supposed to check every jump when you're not in the ring? You should get an NQ because the ring crew messed up one jump? The judge wants you in the ring before the previous dog even crosses the last obstacle. How can you possibly inspect everything? IMO it's ridiculous to make the exhibitor responsible for making sure every equipment is the correct height before your run. Why am I even paying $15-$25 a run? Let me walk around the course right before my run and inspect all the equipment and bar heights, then I'll be ok with being responsible.
 
This is incorrect. Your friend needs to find the judge, and explain page 77 of the Judges Guidelines (quoted below)

Section 3. Ring Steward Error

On occasion, a ring steward will set a piece of equipment, such as a bar,
table, or tire incorrectly and the judge will not discover it until it is too late.
The following are some guidelines as to what should be done to rectify the
situation. Try never to fault or disadvantage a dog for your ring crew’s error.

A Piece of Equipment set too low: If the handler questions the height
of an obstacle set too low while running, the judge should instruct the
handler to go on and complete the course, finishing all obstacles. If the
obstacle set too low was a single-bar, one-bar jump, or panel jump, no
rerun is necessary. If the obstacle was a table, tire, double, triple or broad
jump, and the dog has a qualifying score after finishing the course, the
obstacle should be set correctly, and the handler should be instructed
to have the dog reattempt the obstacle (with a one to three obstacle
sequence leading in to it) to demonstrate that the dog can complete the
obstacle correctly.
 
But you can check the equipment while you're doing a walk-thru, which is what I do. Let 's say the bars aren't set during your walk-thru yet, or you're in open or novice (where all heights run in the same class, so the jump heights are changed in the middle of runs) or a bar is knocked by the dog before your run and the ring crew puts it back at the wrong height, how are you supposed to check every jump when you're not in the ring?
That's exactly my thinking. Merlin runs medium and the classes are run by grade, just adjusting for height. So I always have a different height running before me and the jumps have to be altered (either large to medium, or small to medium). There is no option to re-walk the course between heights, so if I am first on the line I have to hope the ring party has made the correct changes. Yes, I might scan the course quickly to see if it looks right, but you can't always tell at a distance. In this case, as confirmed to me yesterday, it is the responsibility of the ring party to ensure the equipment is set to the proper height.
 
I wasn't there when this happned but found out it was more than one jump like a couple .I still think it should be up to the judges.I do know that the club gave her money back on the run.
 
This situation happens every now & then.
I have never seen a dog E'd or NQ'd because of it.
What I have seen is (a) the judge just lets it go with no action - if the run was clean then the run was clean (b) the judge calls for the handler to execute the obstacle (usually a jump) after the end of the run after it's height has been corrected (or if the bar was down to start with).

I have seen a whole class height run with the AF set incorrectly; or what should have been a panel jump become just a single bar (after the 4 inch class).
In these cases, the judges have always let the same incorrect setting apply for all dogs in the class before correcting it.

A judge that E's or NQ's a dog because of this is just asking for an argument.
 
Back
Top